lördag 1 mars 2014

Björnarna vaknade

På onsdagen, strax efter att man gjort en intervju med mig i ÖT,  fick jag höra att björnen vaknat. Man hade sett spår på snön i Esse, Skrattlass. Igår kom rapport nummer två. Nya björnspår på snö, denna gång norr om Åsbackavägen i närheten av Pålsmossen. Det varma vädret väckte björnarna precis som jag trodde. Båda dessa två björnar har vi vetat om och både hade mycket svårt att få tag i sömn under den varma vintern. Båda björnarna var uppe ännu i december och den ena ännu efter jul då den blev störd av en älghund som skällde åt den vid idet. Således har åtminstone denna björn endast fått sova ca två månader, mot det normala på ca 4-5 månader. Det är lite oroväckande eftersom björnarna då förbrukar mycket mera energi och kan nu vara ganska så hungriga. Det finns ingen mat alls i skogen för en björn i februari-mars om den inte hittar något gammalt kadaver. Det finns en viss risk att björnarna kan söka sig till bebyggelse för att hitta mat under denna vår. Å andra sidan torde båda dessa björnar vara fullvuxna hanbjörnar som är mer erfarna och sällan vill ställa till med bråk.

Dessa björnspår hittades ifjol på snön
Blir vädret kallare igen kan björnen göra ett reservbo åt sig under några täta granar. Ett dylikt reservbo som ser ut som ett stort fågelbo fanns vid det idet som vi hittade i Esse 2008. Denna björn hade då fått vatten in i idet och lämnade också idet tidigt eller någon gång mellan 8 och 15.3 2008. Detta med reservbo är inget okänt fenomen och läser man gamla jaktböcker kan det stå att björnen låg på korg. Det var då denna typ av reservbo man menade. Vi får önska att björnarna hittar sömnen på nytt och återkommer då myrorna börjar vakna och det finns myror, myrägg, spirande örter, gröna löv och älgkalvar att äta. Någon gång i slutet av april skulle vara bra för björnen.
Björnens korg som den kan ligga i om den vaknar ur det egentliga idet. Bilden från Esse 2008.

2 kommentarer:

  1. har du annars fått hem hjort skinnet ennu? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har nog fått skinnet. Det är väldigt stort så det kan eventuellt vara möjligt att klippa av någon bit ifall du vill ha. Ta kontakt per e-post så får vi fundera vidare.

      Radera